duminică, 26 august 2007

Despre concertele Rap Attack

Exista la inceputurile anilor '90, o mare dorinta de nou, de afirmare a trupelor de baieti care inspirati din muzica Rap americana incepeau sa compuna in stil propriu muzica de cartier, cu texte mestesugite, inspirate din viata de zi cu zi, din luptele pentru supravietuire si afirmare, intr-o societate care nu-i prea lua in seama in acea vreme. Totul era la inceput atunci. Posturile de radio private abia incepusera sa apara, cele de televiziune de asemenea, marile case de discuri inca nu erau reprezentate pe piata romaneasca, legea dreptului de autor inca nu aparuse pe la noi, abia in 1995 a intrat in forta in viata muzicala a romanilor.
DJ Adi N., fan infocat al muzicii rap, promotor al acestui gen muzical, realizatorul unei pagini de profil in revista Salut, a unei emisiuni dedicate muzicii Rap la Uni Fan Radio ( ulterior Uni Plus), ulterior editor/realizator/producator al revistei Remix, a sprijinit si a promovat la vremea respectiva formatiile de rap care apareau in viata muzicala romaneasca.
I-a intalnit pe rapperi, le-a ascultat casetele demo, i-a ajutat sa apara in emisiunile de la radio, i-a ajutat sa scoata primele casete cu muzica proprie, le-a organizat chiar cateva concerte.
Acestea au fost cunoscute sub denumirea generica de RAP ATTACK, au avut loc in Bucuresti in anii '94-'95 si s-au desfasurat la Teatrul Ion Creanga din Piata Amzei si la Cinematograful Gloria,
vis-a-vis de parcul IOR.
La primele doua concerte organizate cu concursul baietilor de la Bug Mafia, au cantat trupele Racla, Parazitii, La Familia si altii.
La concertul organizat la cinematograful Gloria au fost invitate alte trupe noi, ceea ce a creat o atmosfera foarte tensionata intre liderii genului, care nu fusesera invitati sa cante pe scena si noii veniti, care erau amenintati din toate partile. Deoarece a trebuit sa apelam la o masina a politiei la sfarsitul acestui concert, am hotarat atunci sa ne detasam un timp de aceaste activitati.
Concertele organizate in acei ani s-au bucurat de aprecierea publicului tanar, au fost mediatizate cu afise, fluturasi, concursuri cu premii organizate la radio.

2 comentarii:

djerzinski spunea...

nu stiu de ce, dar ma asteptam sa aud ca au existat rivalitati chiar de la inceput. ele au devenit apoi traditionale, fiind amplificate si intretinute de ei, mai ales de ei, dar si de media si fani.

prin '99, facusem la neptun, dupa ceva concert, un interviu cu liderul de la RACLA, un baiat spalat si destept, de altfel, nu mai stiu cum il cheama, dar stiu ca isi zicea RIMARU, si nu avea nicio jena in a-i balacari pe ceilalti. oricum, efervescente vremuri!

greenfield spunea...

Cu unul din fratii de la Racla am avut si noi probleme, la al doilea concert a incercat sa ne discrediteze, spunand ca nu ne respectam obligatiile contractuale, etc.
De fapt ei erau manipulati de un tip care le promitea impresariere, bani multi si se urca pe scena sa umble la microfoane. Aveam sonorizare si aparatura de la firma Menadi, care avea sediul in Muzica, totul era bine organizat, dar ei cautau nod in papura.
La urmatorul concert, cand n-au mai fost invitati sa cante, am avut o discutie intre patru ochi cu respectivul si si-a cerut scuze, recunoscand ca fusese manipulat.
Era intr-adevar interesant, am avut curaj sa tratam cu baietii astia, care puteau fi si politicosi, amabili, etc.
Nu existau telefoane mobile pe atunci, deci sunau pe telefonul fix si asa conversam cu toata lumea care il cauta pe Adi, nume ciudate care reprezentau formatii cu nume ciudate, vezi:Cimitiru'Belu de ex. Cu Vlad de la Bug Mafia vorbeam uneori de cateva ori pe zi, era un tip foarte manierat si cu bun simt, la inceput. Pe urma...Si-a tuns parul si a evoluat altfel.

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.