sâmbătă, 15 septembrie 2007

Sunt mituri care trebuie demitizate

Traim de 17 ani in umbra mitului Securitatii. Pentru copiii nascuti in ultimii 20 de ani, acest mit este un fel de BauBau permanent, convinsa fiind ca nimeni nu are interesul sa explice clar cum stateau lucrurile pe vremuri, interesul unora fiind strict crearea si intretinerea unei atmosfere de nesiguranta si legenda obscura. Ascultam dimineata la radio, ca dupa desemnarea noului Patriarh, au inceput iar discutiile pe tema apartenentei, colaborarii cu aceasta veche institutie, ca este cert ca anumite persoane din randul clericilor au facut politie politica, mai mult decat atat, anumite dosare au ars??????, motiv pentru care nu se stie sigur daca persoana respectiva a avut dosar pentruca a fost urmarita sau pentruca era colaborator. Intr-o lume careia nu-i pasa, astfel de afirmatii raman fara ecou, altfel, astfel de afirmatii iti pot schimba viata, te pot cobori in haurile cele mai negre ale existentei tale. Ceea ce este foarte grav insa este sistemul lejer de a face afirmatii care infiereaza omul vinovat sau nevinovat, si il arunca pe valurile nesigure ale judecatii celor din jur, de la oamenii cei mai simpli care au acces la informatie, pana la cele mai inalte nivele ale societatii civile.
Si de fapt ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca aici e vorba de un cliseu cunoscut: aceleasi metode erau folosite pe vremuri. Se strecurau biletele pe sub usa cabinetelor ministrilor, se aruncau vorbe pe la colturi, prin secretariate, prin anumite birouri, ti se verifica biroul si seiful cu acte, erai cautat in geanta cand paraseai biroul,
iti dispareau acte, chei, stampile din birou, sau cel mai interesant ti se punea ceva in cafea si o luai razna. Deci concluzia pe care o trag acum si aici este ca practicile de intimidare/verificare/amenintare folosite atunci, sunt folosite si azi, pe scara larga, dar sub o alta denumire. Am multe exemple de oameni care au suferit din cauza unor simple afirmatii facute de altii, oameni care n-au stiut sau n-au putut sa se apere, n-au luptat pentru dreptate, sau au sfarsit tragic. Am sa povestesc alta data despre aceste cazuri.

10 comentarii:

Anonim spunea...

atat timp cat devii o persoana publica, esti expusa la orice fel de scenarii (reale sau nu). Important este ca daca, in trecutul personajului, au fost si pete, ele trebuie spuse si asumate... asa mai facem un pas. altfel, cu sintagma "crede si nu cerceta", doar Jiji mai ramane "pur"... restul, devin agnostici intelectuali.

greenfield spunea...

In cazul in care petele de care spuneti sunt reale(nu inventate) mi se pare normal sa fie spuse si asumate. Dar asa cum spuneam a existat si exista tendinta de a fabula, ceea ce mi se pare a fi daunator. Multumesc pentru vizita si comentariu.

Anonim spunea...

a fabula nu este chiar o metoda comunista... ca este daunator sau nu, asta e situatiunea... de multe ori, la sfere inalte, nu adevarul e solutia, ci arome false de adevar spuse ca sa placa, sa sune frumos. E un subiect ce moare din fasa, din pacate.

greenfield spunea...

Arome false de adevar, imi place cum suna. Mi-am amintit brusc de momentul 17 sept. la Hotel Mariott, lansarea pensiilor private, ce mai discursuri, ce mai explicatii, ce bine va fi, s-a terminat cu tranzitia, statul sta de o parte, fondurile private aduna si depoziteaza banii contributorilor(asa a zis D-l Basescu), s-a terminat cu neincrederea oamenilor???
Citesc prin bloguri, toti tinerii sunt sceptici, nu au incredere, nu vor pensii private. Concluzia: arome false de adevar?

Anonim spunea...

e un mare boom si o piata virgina aceste asigurari!
Nu ma referam strict la pensii private... aia e o alta marie iar palaria e prea mare pt noi, muritorii! Chestia asta cu adevarul e atat de raltiva, incat nu-mi vine in minte un alt exemplu: raspunsul este Dumnezeu... care este totusi intrebarea?

greenfield spunea...

Intrebarea fireasca este la ce sa ne asteptam? Unii prospera intr-un ritm spectaculos, altii au saracit de tot.
Eu nu-mi dau seama exact incotro ne indrepram.
Dumnezeu ne protejeaza, sunt de acord, dar pe unii care gresesc in mod repetat ii ajuta si-i sustine.
E o randuiala pe care eu nu o inteleg...

Anonim spunea...

Saraci si bogati au existat si vor exista intotdeauna. La ce sa ne asteptam? La ce-i mai rau! Iar povestea cu Dumnezeu era mai degraba cinica decat transcedentala. Nu intelegi? Ai nevoie de repere simple atunci, pentru a-ti gasi puterea de a nu te balacari in gri-ul cotidian. vezi comentariul meu "simbolistica" pe blogu-mi. Poate te ajuta... poate nu :-)

greenfield spunea...

As fi vrut eu sa intru in blogul dvs. dar cu click nu merge, pagina nu se deschide, deci adresa n-o stiu.
Am mai incercat, dar...

Anonim spunea...

greu cu tehnologia asta pt mine... www.kogaionon.com/blog

fain noul topic cu bloguiala... chit ca eu am un alt pdv... tot acolo gasesti...

greenfield spunea...

Multumesc, am reusit.

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.