duminică, 28 octombrie 2007

Cele mai interesante biserici pe care le-am vizitat

Intentionam de mult sa scriu despre acest subiect, dar nu i-a venit timpul pana acum.
Exista in Helsinki, o biserica sapata in munte, al carei acoperis este din sticla. Biserica te intampina solemna, de neclintit, iar o data intrat, te asezi pe banca, admiri interiorul, asculti muzica pe care orga o raspandeste cu generozitate si admiri cerul. Este o imagine unica pe care o intalnesti numai in Finlanda.
Am vizitat in Coreea de Sud un templu de-al lor, aflat in apropiere de Bussan. Aveai senzatia ca timpul s-a oprit in loc. O padure, o carare serpuita printre copaci si in varful dealului templul din lemn sculptat, pictat, decorat.
Templul mare, inconjurat de templuri mai mici, de foisoare, de fantani, de iazuri, de flori multe, craite si urzici de toate culorile. Coreenii in zi de sarbatoare vin cu mic cu mare sa viziteze templul. La ora de rugaciune, totul se calmeaza, se asterne linistea.
Mi-am amintit de mirosul si linistea manastirilor din Moldova. Mi-a fost dat sa vizitez
manastirile din Moldova: Voronetul cu peretii pictati in celebrul albastru de Voronet,
Sucevita cu peretii pictati in celebrul verde de Sucevita, Agapia cu case albe pline de begonii viu colorate in pridvoare. Suntem binecuvantati cu aceste manastiri superbe care dainuie de veacuri si ne apara natiunea de ce poate fi mai rau.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Aveti si fotografii sau eventual link-uri spre acea biserica din Helsinki? Cat despre manastirile amintitie de la noi, spuneti-le ca sunt din Bucovina, nu sin Moldova, ca suna mai modernist...:-). va invit sa vizitati si o alta, M-rea Dragomirna, care este de o frumusete rapitoare... din pacate/fericire, inca necunoscuta pt multi.

greenfield spunea...

Nu am din pacate, deoarece nu aveam aparat foto clasic la mine, iar cele digitale nu existau pe atunci.
Am vizitat si Dragomirna, bineinteles; este manastire de calugari, cred. Am vizitat manastirile din Moldova, sau Bucovina, in doua etape: pe cele din apropierea Sucevei si pe cele din imprejurimile Iasului. Din pacate nu mi-am facut notite despre toate, am scris ce mi-am amintit si atat.
Uneori nu mai am timp nici pentru amintiri...

Anonim spunea...

Dar macar cum se numea acea manastire?

Altfel, pot sa pun de pe-al meu blog un link direct catre cel al dvs? Multumesc.

greenfield spunea...

Imi amintesc foarte vag faptul ca in acea delegatie am vizitat acea biserica, un cimitir celebru al finlandezilor si sala Finlandia unde urma sa fie un summit. Ar trebui sa caut prin pliante, cand voi avea timp. Nu promit nimic, deocamdata.

Nu am nimic impotriva link-ului, imi pare rau ca nu pot fi mai exacta in detalii.

greenfield spunea...

http://www.sacred-destinations.com/ finland/helsinki-rock-church- temppeliaukio.htm

Am gasit pe Google biserica de piatra, am pus mai sus adresa unde gasiti detalii.

Aky spunea...

Seara buna Greenfield. Asta e, asa-i? http://www.crestinortodox.ro/Biserica_Temppeliaukio-24-18585.html , asa-numitul "Buncar al Apararii Anti-Diavol"

greenfield spunea...

Aky, da, asta-i celebra biserica in piatra, nu i-as fi retinut denumirea nici pe vremea cand aveam memoria mai aerisita, dar acum...

greenfield spunea...

Mesaj pentru Aky: eu de ce nu pot intra pe blogul tau? E parolat, sau e inaccesibil, or what?

Aky spunea...

Pai nu poti accesa blogul pentru pentru simplul motiv ca.. nu am :). Daca/cand oi avea, te anunt.

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.