joi, 24 ianuarie 2008

Urmandu-mi pasii

Urmandu-mi pasii, am intrat pe Lipscani, pe langa Banca Nationala. Pe partea dreapta, se afla cladirea pe care BCR a obtinut-o de la Arpimex. Acolo, in strada, s-au instalat anul trecut podete de lemn care inconjoara ruinele vechilor cladiri din zona. Deasupra ruinelor trebuiau asezate geamuri transparente prin care turistii sa poata vedea vestigiile trecutului, dar ruinele au ramas descoperite intemperiilor de tot felul si ma gandeam azi, trecand pe-acolo, cum s-ar fi conservat mai bine? Ingropate in pamant, sau lasate de izbeliste in soare, vant, zapada, ploaie si nepasare? Covrigaria de pe Lipscani este inca in activitate. Libraria George Cosbuc este o ruina. Veche de cand lumea, n-a mai cunoscut o renovare de ani de zile, ma intreb cat mai rezista. Pe partea stanga este o cladire impunatoare unde a functionat Banca Agricola, la putin timp dupa ce s-a infiintat, acum sunt niste asociatii familiale pe acolo. Magazinul Bizonul mai rezista eroic, printre putinele magazine vechi care au ramas sa functioneze. Katex este inchis pentru renovare. Cotesc pe Selari, aceasta este strada pe care mi-am purtat pasii de mii de ori, o strabateam zilnic, de minimum doua ori pe zi, multiplicat cu zilele lucratoare, multiplicat cu zeci de ani....
Magazine vechi, prafuite, alterneaza cu magazine noi, care incearca sa se integreze in peisaj. Andreaua, pe colt, acelasi de zeci de ani. Fosta vanzatoare, acum patroana, o bruneta draguta, a mai imbatranit si ea. A aparut Hotelul Tania de trei stele, de culoare galbena, de vreo trei ani. Magazinul Zoo, care vinde animalute si hrana pentru animale, se zbate sa reziste, dar nu-i deloc usor. Magazinele de sticlarie si gale-uri isi asteapta cumparatorii, care mai trec pe-acolo, din cand in cand. Curtea Sticlarilor, care inainte adapostea cuptoare de prelucrat sticla, acum s-a transformat in restaurant. Fostul Fond Plastic adaposteste o galerie de grafica intunecoasa. N-as fi intrat s-o vizitez, nici daca ma rugau frumos. In coltul strazii, o covrigarie, mai buna chiar decat cea de pe Lipscani, unde se fac covrigi cu mac, susan si cu stafide. Sunt cei mai buni covrigi din Bucuresti, cu siguranta. In colt pe stanga Apartamentul, a ramas acolo. Pe straduta care urmeaza gardul de la Curtea Veche au disparut toate magazinele vechi, inclusiv celebra librarie Agenda. A aparut o Consignatie, un magazin de incaltaminte de lux, iar mai departe sunt vreo trei ganguri insalubre si stranii, magazine inchise si darapanate. Pe-acolo, seara, n-ai ce cauta!
Am mers pana la Hanul lui Manuc, sa vad care e stadiul renovarii. Portarul m-a asigurat ca in vara va fi gata. Anul trecut, un alt portar mi-a spus ca va fi gata in toamna care a fost. Deci, data e incerta. In drum spre metrou, am intrat in fostul Lida, acum Art Georgies: mozaic, vitralii, pavimente artistice. Aici chiar mi-a placut.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.