vineri, 4 aprilie 2008

Ex-diriginta mea

Profesoara de franceza. O doamna in adevaratul sens al cuvantului. Noi eram clasa de real, vreo sapte fete, restul baieti rebeli, cuminti, curiosi si altii.
Diriginta noastra isi dorea sa ajunga in Franta sa atinga Turnul Eiffel. Acum fata ei locuieste in Franta de multi ani, e casatorita cu un francez.
Ne-a invatat limba franceza si ne-a determinat sa iubim literatura franceza: Rimbaud, Lamartine, Andre Maurois, Baudelaire, Anatole France, Flaubert, Saint-Exupery, ne povestea despre fiecare si ne citea din operele lor. Ne dadea extemporale, in care puteam sa scriem orice, numai in franceza sa fie. La dirigentie ne dadea tot felul de teste, pe care le-a pastrat si ni le-a dat peste ani in plic.
Ne citea din Tagore, din Khayam, din Kipling si din alti titani ai literaturii si filozofiei.
Traia intr-un univers frumos impreuna cu sotul ei, Grig, pe care l-a iubit toata viata, o iubire romantica si pura.
Ne-am intalnit in ultimii ani cu fostii colegi de liceu. La ultima intalnire a venit imbracata cu un taior corai, superb, un pic grizonata, arata ca o lady de la curtea reginei Angliei.
Un om frumos, care continua sa fie un interlocutor perfect, azi am vorbit la telefon, cat a tinut serialul, cred o ora, i-am promis ca am sa scriu pe blog despre ea. A fost incantata de idee, nu stie exact cum e cu calculatorul, dar intotdeauna s-a entuziasmat la tot ce-i nou. Toata lumea ma intreaba ce mai face Doamna Balteanu?
Eu le reprosez celorlalti ca nu o suna, dar se pare ca mie imi revine sarcina sa o sun.
Anul acesta a implinit o varsta memorabila. Pentru aceasta varsta este un partener de discutii ideal, de o luciditate si o inteligenta iesite din comun. Am anuntat-o ca intentionez sa-i fac o vizita cu cativa amici, sau sa iesim undeva la o cafea. De acord, dar cu un telefon in prealabil, bineinteles.
I-am amintit ca peste 2 ani trebuie sa sarbatorim terminarea liceului, o cifra rotunda, mi-a raspuns ca trebuie sa traiasca pana atunci.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.