duminică, 6 aprilie 2008

Feminism, leadership, societatea civila

Intr-o tara in care societatea civila nu-si prea face simtita prezenta se pune la indoiala existenta acesteia. Aceasta concluzie ne obliga sa analizam DE CE nu se simte contributia societatii civile din Romania la rezolvarea marilor probleme care apar in viata de zi cu zi si a caror rezolvare nu poate fi amanata la infinit.

Emisiunea de ieri, de la Romantica, ne-a demonstrat ca atunci cand cateva femei se reunesc sa discute despre problema "Violentei in scoli", se spune lucrurilor pe nume si se stabileste ca o astfel de problema serioasa trebuie solutionata repede si eficient, deoarece copiii care merg la scoala trebuie protejati atat de violenta colegilor cat si de cea a profesorilor. Femeile din Romania, majoritare ca numar pot deveni o forta care sa se implice pe toate planurile in rezolvarea problemelor societatii civile. Asa cum au demonstrat in nenumarate randuri, femeile pot conduce afaceri, firme, proiecte, societati caritabile, reviste de profil, deci pot sa-si uneasca si sa-si canalizeze energiile in rezolvarea unor probleme majore ale societatii.

Constituindu-se intr-un partid al femeilor de afaceri sau al mamelor pot sa-si urmareasca mai bine interesele si sa rezolve orice problema, important este sa aiba sustinere si energia sa o faca.

Cu o atitudine prea toleranta, sau prea putin combativa, se pare ca acest lucru nu se poate face, deci trebuie adoptata o atitudine mai agresiva, mai insistenta, trebuie angrenate in aceasta actiune toate femeile/mame care nu vor sa aiba copiii agresati pe strada, in gradinite sau in scoli.

Le admir pe Corina si pe Ina care au fost ieri in emisiunea de la Romantica exprimandu-si ingrijorarea fata de violenta din scoli. Concluzia ca Romania este pe primul loc in Europa la acest capitol, trebuie nu numai sa ne ingrijoreze, dar sa ne determine sa ne implicam pentru a schimba acest lucru, pentru a diminua sau chiar eradica aceasta problema.

Deci cine are ochi de citit, sa citeasca, cine are urechi de auzit, sa auda. Nu este normal ca in scoli copiii sa fie batuti de alti copii sau de profesori, asa cum nu este normal sa fie agresati nici in propria familie.

In tarile nordice, daca iti bati copilul esti imediat decazut din drepturile parintesti.

In tarile arabe, religia interzice parintilor sa-si agreseze copiii, sa-i bata.

De ce in Romania exista aceasta teorie ca parintii au dreptul sa-si bata copiii? Nimeni nu are dreptul acesta, poate nu le-a spus-o nimeni pana acum. Este o problema de minima educatie. Copiii se educa cu vorba buna si cu exemplul personal, nu se educa cu parul.

Si apropos de feminism si violenta in familie: nimeni nu are dreptul sa agreseze femeile asa cum nu are dreptul sa agreseze copiii. Suntem fiinte evoluate, toate problemele se pot rezolva fara violenta, cel putin asa ar trebui sa gandim si sa ne formam ca oameni.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.