sâmbătă, 26 aprilie 2008

La biserica Sf. Spiridon-slujba din Vinerea Mare

Slujba de Vinerea seara s-a desfasurat conform traditiei: am trecut de trei ori pe sub masa plina cu flori, cu lumanarea aprinsa. Pe urma am cantat cu totii, citind din carticele impartite de preotul Iordache, imnuri religioase despre Hristos si patimile lui. A urmat procesiunea cu iesitul din biserica pe sub portalul de flori, a batut clopotul, am inconjurat biserica, cu lumanarile aprinse, a urmat slujba de final, pe urma miruirea si impartitul de flori sfintite de pus la icoana, acasa.
Preotul a miruit la inceput o parte dintre barbati, asa zice traditia, sa se miruiasca mai intai barbatii, dar nu se respecta ad-literam.
La un moment dat, preotul Iordache s-a oprit din miruit si ne-a povestit cum stau lucrurile cu santierul de alaturi, cu constructia pe care se zbate s-o finalizeze de ceva ani, care-i canalizeaza energia, ca nu-i asa usor sa reusesti cand vrei sa faci ceva pentru semenii tai. Ne-a spus ca s-a ajuns in faza in care numai rugaciunile ajuta. Ca ministrul cultelor, care-i in spital, fiind operat, trebuie sa mai dea o semnatura si totul va fi gata.
Este vorba de aprobarea unui fond de 850.000 de euro pentru 52 de calculatoare si aparatura medicala, pentru Centrul de Sanatate, care s-a construit alaturi de biserica.
Apoi, ne-a explicat ca toata constructia a insemnat 15,6 milioane de euro, ca acolo va fi in afara de centru de sanatate, un loc cu sali de clase pentru copii, in limba engleza, franceza, germana, va fi o cantina unde sa poata manca zilnic vreo suta de copii, un centru de informatica cu 52 de calculatoare, care va face posibila, la un moment dat transmiterea slujbei online. Spunea preotul ca are nevoie de semnatura ministrului, deoarece e vorba de fonduri UE, care directionate acolo unde trebuie, vor contribui la consolidarea imaginii bisericii ortodoxe, acuzata de celelalte rituri occidentale ca nu se implica deloc in viata societatii civile din Romania.
Merita sa ne rugam pentru aceasta, cu acest gand am plecat de la biserica, dupa miruire si dupa ce mi-am luat narcisele sfintite.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.