sâmbătă, 3 mai 2008

Vara la Helsinki - la targul de moda

Helsinki e un oras sobru si trist la prima vedere, dar multimea de flori viu colorate aranjate cu darnicie in vase imense de piatra il face mai bland, mai usor de abordat.
In piata din centru, unde este un fel de nod al autobuzelor care merg in diferite directii, aproape de gara, admiram in fiecare zi minunea de flori; de acolo luam trenul care ne ducea la targ. Aveam un pavilion al Romaniei, destul de sic decorat, cu flori naturale in ghivece si cu steagul tarii in trei culori.
In sala mare erau multe firme, care au aparut de un an si pe la Bucuresti. In fiecare zi, o firma finlandeza de lenjerie, facea repetitie la parada costumelor de baie, pe melodia lui Jennifer Lopez. Baietii nostri erau in delir, cand incepea muzica, se pozitionau strategic in scaune si nu-i mai interesa nimic altceva.
Am vizitat atunci orasul in lung si-n lat, dupa orele de targ. Am lasat fetele sa mearga prin magazine, eu ramaneam la stand, deoarece consideram ca e mai important. Imi amintesc masa de adio, cand am mancat cea mai buna salata cu pui din cate mancasem pana atunci. Ceilalti isi comandasera alte mancaruri si ne-au invidiat pe noi pentru alegerea facuta. A fost o pura intamplare. Cand mergi intr-un restaurant, intr-o tara straina, pentru prima data, e putin probabil sa stii exact ce comanzi si ce primesti, e chestie de noroc pur si simplu. La sfarsit, prietena noastra de delegatie M. ne-a dat pe toti pe spate, platind cu card-ul de credit, pentru toti, urmand a ne regla ulterior. La vremea aceea putina lume avea card de credit, trebuia sa ai o suma minima la deschidere cont, destul de consistenta. Acum e cu totul altceva. Apropos, M. este acum in topul celor 100 de femei de succes din Romania, ea chiar a reusit.
Strazile din Helsinki au trotuarele facute din pietre, deci daca intentionati sa mergeti acolo, neaparat sa aveti incaltaminte adecvata, altfel nu va vad bine.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.