miercuri, 9 iulie 2008

Europenii au intrat in panica: mananca nesanatos

Dupa modelul american, fast-food, hamburgeri, cheeseburgeri, hot-dogs, chipsuri, dulciuri, cola de tot felul. Toata Europa a imbratisat stilul american de a manca "fast" si "bad". Dupa ce americanii au constatat ca obezitatea a atins culmi alarmante, ca sunt oameni care nu mai incap in scaunele din avion si au decis sa vorbeasca mult despre asta, dar concret nu au facut mare lucru, a venit randul europenilor sa hotarasca cat este de important sa se subventioneze consumul de fructe si legume in randul elevilor, pentru a incuraja o hrana sanatoasa in scoli.
De la emisiunile de televiziune facute in Anglia in care se arata ca sunt copii care nu cunosc legumele, ca nu suporta gustul acestora, ca refuza sa manance la scoala altceva decat celebrele snacks-uri, sau hamburgeri, dar sufera de constipatie cronica, cu lunile, s-a ajuns in scurt timp la generalizarea ideii de hrana sanatoasa in scoli, in toata Europa.
Este o constatare a mea mai veche, ca in Romania, desi legumele sunt relativ ieftine, oamenii prefera carnea tocata sau parizerul cu E-uri. Nu exista obisnuinta de a se manca salate tot timpul anului, iar fructe se mananca din ce in ce mai putine.

4 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Am vazut de curand un documentar american televizat ce dezbatea problema hranei sanatoase, privind critic si obiectiv modul tehnologizat si nociv de procesare a hranei in fast-food-urile de tip "Mc Donald's, KFC, etc.
Au inceput sa apara si in SUA contraoferte de spatii publice unde se servesc produse ieftine si sanatoase, de tip "bio", proaspete si fara lanturi interminabile de procesari.
Chiar se lucreaza la fuziuni intre colosii arhicunoscuti pentru a se schimba linia instituita de zeci de ani.
Noi insa trebuie sa ne autoeducam si sa ne invatam copiii sa prefere zilnic vitaminele consumate din legume si fructe, rarind drumurile la provocatoarele fast-food-uri autohtone.

greenfield spunea...

Pescarusul argintiu, cultul salatelor eu l-am deprins din strainataturi, mai ales din tarile nordice. La ei salata este nelipsita de la masa, iar carnea mai putina, subtire feliata, etc.
Cand a aparut Mc Donald la noi, mi s-a parut normal, ca sunt in toata lumea, dar nu am fost niciodata sclava lor. Prefer salatele la Sheriff's sau la City Grill:)

tibby spunea...

am impresia ca si cu salatele din fast-food-uri e o problema!

greenfield spunea...

@tibby, depinde ce fel de salata alegi si mai ales ce dressing-uri folosesti:)
Daca legumele sunt proaspete, atunci nu vad nici o problema,iar maionezele ca dressing trebuie evitate...

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.