miercuri, 6 august 2008

Cum miros banii?

Se spune ca banii nu au miros, m-am folosit de multe ori de acest adevar general recunoscut, dar banii au miros, de fapt.
In general am mirosit banii nostri: leii. Inainte de ‘89 miroseau frumos numai banii nou-nouti, ceilalti, super uzati miroseau oribil, a praf si a murdarie.
Pe urma am mirosit dolarii; dolarii noi miros a cauciuc, a guma, cei uzati miros ciudat.
Drahmele grecesti, le-am mirosit apoi, urmate de lirele cipriote. Intre cele doua valute era o mare diferenta ca paritate fata de dolar. Lira cipriota era mai mare chiar ca lira sterlina si nu era primita la BRCE. Pe urma am mirosit dinarul kuweitian, cu 1/2 dinar iti luai o umbrela.
Marca germana, francul elvetian, guldenul olandez, francul francez, shilingul austriac pe toate le-am avut in portofel din cand in cand. Din toate acestea numai francul elvetian a rezistat, toate celelalte s-au transformat in Euro.
Cu coroana daneza(Dkr), coroana norvegiana(Nkr), coroana suedeza(Skr), marca finlandeza(Fim) am cochetat mai mult. Finlandezii si danezii au renuntat usor la moneda lor nationala in favoarea Euro, ceilalti nordici, sunt mai conservatori.
Am cunoscut si leva, am vazut si forinti, ruble n-am vazut niciodata.
Cand a aparut Euro pe piata valutara romaneasca, prin ianuarie 2002, 1$=1,13 Euro. Prin luna iulie a lui 2002, rolurile s-au inversat, Euro a devenit mai puternic ca dolarul.
Dupa numai un an, raportul de forte s-a schimbat: 1 Euro=1,05 $ si de atunci a ramas in favoarea Euro, pana in prezent, numai ca s-a mai modificat, in bine pentru Euro si in rau pentru dolar.
Ce miros au Euro? Cand sunt noi miros a prosperitate, cand sunt vechi, sau lipiti cu scoci, miros a paguba, ca nu ti-i mai primeste nici o banca. Adica ti-i da Raiffeisen lipiti cu scoci si Alpha Bank nu ti-i primeste. Noroc cu BRD.

2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Cred ca mirosul banilor este unul globalizat, nu specific fiecarei natiuni in parte.
Bancnotele si monezile, indiferent de denumirea lor, pacatuiesc prin a fi instrumente de schimb si mijloace de circulatie si din acest motiv, trecand vijelios din mana in mana, apartinand diverselor rase umane, au mirosul greu si consistent al miliardelor de amprente digitale si al spatiilor ermetizate de depozitare din seifuri sau tezaure bancare.
Draga Greenfield, iti admir sincer cultul pentru mirosuri si talentul cu care ai zugravit cosuletele valutare de pe piata financiar-bancara ;)

greenfield spunea...

@Pescarusule argintiu, era o vreme cand plecam cu multi bani in portofel si umblam cu ei prin lumea mare. Prin '90 cred ne-au dat baietii de la BRCE cate un saculet de maruntis, acum mi-am amintit. M-au intrebat la aeroport ce am in bagajul de mana si s-au crucit. S-au crucit si cei de la banca din strainatate atunci cand m-am dus sa-i schimb, prin Goteborg sau prin Oslo.
Am si eu tot felul de experiente, asta e:)

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.