vineri, 22 august 2008

Dilema: Pasajul Victoria

In seara zilei de 22 August a ajuns si la mine povestea cu daramatul Pasajului Victoria din centrul Bucurestiului. Intrigata nevoie mare de inca o schingiuire a peisajului ca tot ziceam eu ca iubesc Bucurestiul vechi si-abia astept sa vad zona pietonala aranjata in centrul vechi, ma apuc sa caut pe google sa vad cu ochii mei de care dintre pasaje e vorba, ca sunt mai multe, iar denumirile s-au schimbat de vreo 2-3 ori minimum in ultimii ani. Eu cred ca fiecare a inteles cum a considerat care-i pasajul in cauza, motiv pentru care acum sunt intr-o nebuloasa totala. Am pus toate fotografiile cu pasaje pe greenfield.weblog.ro , iar maine am sa ma duc la fata locului sa vad cu ochii mei.
Dupa aceea am sa fiu in masura sa-mi dau seama daca ziarele au dreptate, sau nu. Daca nu cumva s-a facut o confuzie intre pasaje, ca mie mi-e teama ca da.
Pana ma lamuresc, ma resemnez, ca nu am de ce sa ma agit aiurea.
Tot ce vreau sa adaug este ca in Brasov pasajele vechi dintre cladiri sunt bine intretinute; ca in Bucuresti, in zona Caii Victoriei si pe Magheru sunt niste pasaje care ma fascinau de cand eram copil si mergeam la plimbare de mana mamei mele; ca in Milano pasajul de vis-a-vis de Dom este superb; ca in Oslo in centru, un astfel de pasaj este transformat in Galerie de lux; in Stockholm exista pasaje vechi renovate si garnisite cu magazine, atractie pentru turisti si asa mai departe.
Deci pana elucidez misterul mai e putin.

Am gasit in Wikipedia cateva date care m-au lamurit:
Pasajul Englez este unul dintre pasaje, cel mai pitoresc, acoperit, greu de depistat, deoarece are intrarile blocate pe ambele strazi.
Putin mai jos este Pasajul Victoriei, care face legatura intre Calea Victoriei, din dreptul Palatului Telefoanelor, cu strada Academiei, drept în fata fiind "Biserica Dintr-o zi" (este biserica construita in aceeasi zi cu sfintirea, dar la un an distanta). Pasajul Victoria pare mai îngrijit. Alte două pasaje din zonă, pasajul Comedia şi pasajul Majestic, au o istorie care caută să o revigoreze printr-o ţinută modernă şi îngrijită. Dar niciunul dintre aceste pasaje, mult mai noi, nu are farmecul pe care îl are pasajul Englez şi nu poate să evoce atmosfera Bucureştiului de altă-dată.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.