luni, 4 august 2008

Mirosul de zgarie-nori mi-e necunoscut

Cred ca intr-o viata anterioara am fost caine. Sunt dependenta de mirosuri. Ma orientez instinctiv. Cand simt mirosuri de ambreiaj imi vine in minte Atena, vara.
Cand miroase a parfumuri amestecate ma simt in Copenhaga in aeroport. Mirosuri de mancaruri condimentate ma duc cu gandul la strazile din Salonic. Arome de piata de fructe, legume cu o tenta de mosc ma duc cu gandul la piata din Kuwait.
Cafeaua de dimineata ma duce cu gandul la coridoarele din hotelurile unde te gadila mirosul pe la nas , cand patrunde pe sub usa.
Mirosul de lumanari si tamaie ma duce cu gandul la manastirile din Moldova sau la biserici, in general.
Mirosul puternic de boia iute ma duce automat pe stradutele din cartierul vechi din Seoul.
Mirosul de cladiri vechi, acoperite cu muschi vechi, coclite de vreme ma duce in Stockholm-ul vechi.
Mirosul de zgaraie-nori mi-e necunoscut, mi-l imaginez numai, pentru ca n-am fost niciodata la New York. Trebuie sa fie un corporate smell, amestec de cele mai scumpe mirosuri.

6 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Interesanta clasificare a mirosurilor si a aromelor cotidiene, in functie de zona geografica de pe glob !:)
Eu recunosc ca nu am costientizat in acest fel un loc nou, un taram indepartat sau un marcaj geografic.
Poate fi un punct de plecare pentru viitoarele drumetii si calatorii, pe care sa le fixez mental si in functie de gama bogata a mirosurilor :)
Felicitari pentru inspirata idee, draga prietena ! :)

greenfield spunea...

@pescarus argintiu, am marturisit ca sunt dependenta de mirosuri, asociez locuri/persoane/mirosuri precum cateii. Iar dimineata simtisem un miros care brusc mi-a declansat amintiri...

Solomonar spunea...

Banii n-au miros:) Probabil nici zgarie-norii newyorkezi. Cat despre miros, am citit pe undeva, nu mai stiu nici io pe unde, cum ca in memorie cel mai bine intiparite raman mirosurile. Eu de exemplu asociez mirosul asfaltului dupa ploaie cu Luxembourgul- m-a plouat acolo in 4 saptamani cat nu m-a plouat in 20 de ani in Romania:) Zi faina! Solomonar

starsgates spunea...

Şi fiul meu asociază şcoala cu Oradea, iar un parfum de-al meu cu clasele I-IV.:)))))

greenfield spunea...

@solomonar,banii la figurat n-au miros, ca la propriu au si ei, poate am sa scriu o data despre asta.
Oricum, cladirile corporatiste au miros de glade-uri si odoruri si petale parfumate si hartia igienica e parfumata, asa ca...le canta muzici in lift, plus aroma de cafea si cea a fiecaruia in parte:)
Uite ca nu stiam ca mirosurile se pastreaza cel mai bine.
Pacat ca te-a plouat..
Numai bine si tie!

greenfield spunea...

@Stargates, mi-ai amintit de o profesoara de istorie din clasele 5-8, se imbraca in verde, isi asorta niste cercei si margele si ne povestea despre istoria antica. Eu ii sorbeam vorbele, deoarece ma fascina parfumul ei...asa ca il inteleg pe fiul tau:))

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.