miercuri, 11 februarie 2009

Corespondenta gama de marimi-imbracaminte femei

Dupa anii '90 in magazinele din Romania exista o varietate de dimensiuni pe care as numi-o de fapt haos de-a dreptul.
Inainte toata lumea era obisnuita cu marimile clasice 38, 40, 42, 46, 48, 50 si asa mai departe.
Intre timp ne-am familiarizat cu gama de marimi S, M, L, XL, XXL si asa mai departe.
Pornind de la o coordonata fixa M=40/42, de aici se poate foarte usor extrapola in plus sau in minus in gama de marimi.
Exista de asemenea corespondenta intre marimi Europa, Anglia, America si aici voi indica o coordonata fixa: 40 Europa = 34 Anglia(este in inch) = 32 America. Iar principiul este acelasi, dimensiunile crascand cu doua puncte.

Despre marimile chinezesti care sunt foarte frecvente la noi prin magazine nu pot sa spun altceva decat ca sunt subdimensionate cu vreo doua marimi la imbracaminte si cu o marime la incaltaminte. Deci un XXL chinezesc poate fi L european.

In revista Femeia de azi de saptamana trecuta exista pe trei pagini detalii despre marimi, ceea ce mi-a amintit de o preocupare mai veche de-a mea legata de faptul ca in magazinele noastre nu se prea cunoaste ABC-ul corespondentei marimilor, iar daca pe eticheta nu se mai precizeaza tara de origine a marfii sau ce fel de marime indica esti pierdut, trebuie sa probezi neaparat produsul, daca nu poti sa apreciezi.

4 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Draga mea, mare dreptate ai vorbind despre haosul existent in multitudinea de marimi la confectii si de lipsa de cunoastere a echivalentei lor.
O aiureala totala domneste si in privinta masurilor pentru copii, mai ales in privinta incaltamintei.
Deja nu mai am curajul sa risc sa-i cumpar fetitei mele incaltari daca nu este cu mine sau daca nu am cu mine un extras de hartie pe care am schitat conturul piciorusului ei...

greenfield spunea...

Stiu Pescarusule, exact asa mergeam si eu cu talpa desenata pe hartie:)
Iar la imbracaminte, mie nu-mi place sa probez haine in magazine: hai, un sacou, un pardesiu, ok, dar sa ma dezbrac, nu-i de mine, asa ca mie imi place sa evaluez din ochi si dupa eticheta...
Daca intrebi vanzatoarea unde e produsa marfa, unele stiu, altele habar n-au:)))

Unknown spunea...

uite de-asta mi-e mie mereu frica sa comand haine online...

greenfield spunea...

Online nici eu nu mi-as comanda haine, nu stiu cum se descurca cei de la Quelle, dar cert este ca te poti pacali foarte usor.

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.