vineri, 1 mai 2009

60 de biserici din Romania ar putea sa dispara

Arhitectul Serban Sturza afirma la Radio Romania ca 60 de biseri ar putea sa dispara in viitorii zece ani, in cazul in care autoritatile locale nu iau masuri de protectie si restaurare, multe dintre ele fiind devalizate, devastate in mod sistematic. Afirmatia este sustinuta cu date concrete. Este foarte trist, multe dintre ele sunt cladiri de patrimoniu, au vitralii, picturi murale, sunt monumente de arta.
Si in Bucuresti sunt multe biserici cu schele inauntru de ani de zile, nefiind fonduri pentru terminarea lucrarilor. Acolo unde preotul nu are puterea sa atraga fonduri, biserica este in santier de ani de zile. Trebuie sensibilizate autoritatile sa nu lase uitarii aceste adevarate bijuterii ale neamului romanesc.

2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Un numar incredibil de mare, care scapa intelesului si bunului simt.
Ministerul Culturii si Cultelor ar trebui sa aloce sume pentru consolidarea si refacerea acestor lacasuri de cult si incarcate de istorie!
In zonele sarace, enoriasii nu au puterea de a pune umarul la lucrari de anvergura.
Inseamna ca nu mai trebuie sa speram la biserici noi, construite in anii ce vin, daca realitatea e atat de trista :(

greenfield spunea...

Eu nu stiu cum se impart si folosesc fondurile. Actualul ministru e foarte convins ca trebuie pastrate cladirile de patrimoniu, dar tot el recunoaste ca se fac abuzuri.
Apeleaza la societatea civila :P
E cam complicat...

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.