vineri, 29 ianuarie 2010

In memoriam J.D.Salinger

Motto:

"Noi stim cum bat din palme doua maini.

Dar cum bate din palme o singura mana?"

-Paradox Zen-

Dupa acest motto urmeaza cele "Noua povestiri" ale lui J.D.Salinger pe care le recitesc de fiecare data cu aceeasi placere de ani de zile.


” Barbatilor le place sa creada ca ti-ai petrecut toata viata vomitand ori de cate ori s-a apropiat de tine un barbat. Si, crede-ma ca nu glumesc. Ah, poti sa le spui verzi si uscate. Dar niciodata ceva sincer. daca le povestesti ca ai cunoscut odata un baiat frumos, va trebui sa adaugi cu aceeasi suflare ca era prea frumos. Sau daca le marturisesti ca ai cunoscut un baiat inteligent, trebuie sa precizezi ca era totusi un tip care facea pe desteptu’ sau smecheru’. Daca nu, o sa-ti dea in cap cu bietul baiat ori de cate ori o sa aiba ocazia. Eloise se opri sa bea un pahar si sa reflecteze. Ah, zise ea, o sa te asculte cu un aer matur, poti fii sigura. O sa faca chiar niste mutre al naibii de inteligente. Dar nu te lasa trasa pe sfoara. Crede-ma. Viata o sa-ti fie un adevarat iad daca acorzi vreun credit inteligentei lor. Asculta-ma pe mine.”

Fragmentul meu preferat din “Sarmana glezna scrantita”.

Dialog savuros, descrieri amanuntite, personaje ciudate, absurde de foarte multe ori. Pe Salinger este bine sa-l citesti dupa ce-ai citit Metamorfoza lui Kafka, Cantareata cheala a lui Eugen Ionescu, Mitul lui Sisif al lui Camus, altfel nu ai cum sa-l gusti la adevarata valoare.

Ramane unul dintre scriitorii mei de suflet.

Dumnezeu sa-l aiba in paza!

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.