luni, 12 iulie 2010

Ciocolata cu conexiuni-Kraft Foods in Romania

In ultimii douazeci de ani anumite domenii de interes pentru investitorii straini s-au dezvoltat, cum ar fi cel al produselor alimentare. Astfel, pe piata dulciurilor, a ciocolatei, a aparut o mare varietate de produse care se fabrica in Romania si sunt comercializate deopotriva in supermarketuri si in magazinele mici. Comparativ cu perioada anterioara anului 1990 cand in Romania existau cateva mari fabrici de ciocolata la Bucuresti-Excelent, la Timisoara-Kandia si la Brasov-Cibo, dupa aceasta data, prin preluari, fuziuni si investitii straine s-a ajuns ca o companie sa controleze aproape intreaga productie de ciocolata din tara.

Despre toate aceste transformari/preluari putem gasi detalii interesante in Wall-Street.

Fabrica de ciocolata Excelent avea in a doua parte a anilor ’90 si in prima parte a anilor 2000 un magazin de prezentare pe strada Lipscani. Magazinul a fost inchis insa in momentul in care fabrica Excelent a fost preluata.

Nu am studiat pana in prezent cifrele statistice pentru a sti cat din ceea ce se comercializeaza in Romania provine din productie interna si cat din import, dar ar fi interesant de stiut.

Noutatea care a aparut acum este urmatoarea:

Gigantul american Kraft Foods a anuntat semnarea unui acord pentru vanzarea afacerii cu ciocolata, prajituri si alte produse zaharoase a Cadbury – Kandia-Excelent din Romania catre Oryxa Capital, un fond international de investitii, pentru o suma ce nu a fost facuta publica.

Vanzarea include marcile Kandia-Excelent (Rom, Magura, Kandia, Laura, Sugus, Silvana si altele) si unitatea de productie din Bucuresti.

Aproximativ 530 angajati ai Cadbury Romania lucreaza pentru Kandia-Excelent. Kraft Foods va pastra marcile internationale ce apartin Cadbury, inclusiv bomboanele Halls.

Aceasta vanzare survine in urma deciziei Comisiei Europene de aprobare a achizitiei Cadbury plc ce a fost conditionata de renuntarea la afacerea cu ciocolata, prajituri a Cadbury Kandia-Excelent si Cadbury’s E. Wedel in Polonia, ce a fost deja anuntata. Ambele vanzari sunt supuse aprobarii Comisiei Europene.

Cu un venit anual de aproximativ 48 miliarde de dolari, Kraft Foods detine 11 marci cu un venit ce depaseste 1 miliard de dolari – Oreo, Nabisco si biscuitii LU; ciocolata Milka si Cadbury; guma Trident; cafeaua Jacobs si Maxwell House; crema de branza Philadelphia; branzeturile Kraft, gustari si sosuri; preparatele de carne Oscar Mayer. Aproximativ 70 de marci genereaza un venit anual de peste 100 millioane dolari. Kraft Foods este membra Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor’s 500, Dow Jones Sustainability Index si Ethibel Sustainability Index.

Kraft Foods ocupa o pozitie de lider pe piata din Romania cu marci precum Poiana, Milka si Toblerone in categoria de ciocolata, cafeaua Jacobs, Nova Brazilia si biscuitii LU.”

Sursa: Wall-Street

Alte articole pe acelasi subiect: Business.ro; Ziare.com

Istoria ilustrata a ciocolatei din: Business Magazin

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un om obisnuit, dar cu pretentii.